Sådan vedligeholder du fineret træmøblerHar du lige købt et nyt fineret træmøbel? Så er denne lille guide helt perfekt til dig. I denne guide vil vi nemlig på en simpel måde gå igennem hvordan du på optimal vis vedligeholder dit fineret træmøbel, så du kan få glæde af dit nye møbel i så lang tid som muligt. Fineret træ er et flot materiale, som giver et helt unikt look, hvor træ og trends mødes på en smuk måde. Forhåbentligt kan denne guide hjælpe dig med at holde dit fineret træmøbel så pænt, som muligt, i så lang tid, som muligt.

Om fineret træ

Fineret træ er en finérplade, som er monteret på en MDF-plade. Den er limet på MDF-pladen og har derefter fået en overfladebehandling for at øge træets livstid. Behandlingen og måden fineret træ er lavet på betyder bl.a., at fineret træ ikke bliver påvirket på samme måde af luftfugtighed, som massivt træ f.eks. gør. Derudover ser fineret træ ofte meget moderne og ”rent” ud.

Naturmateriale, knaster og åretegninger

Ved køb af et fineret træmøbel er det vigtigt, at du husker på, at træ er et naturmateriale. Det vil også sige, at træets udseende og udtryk afhænger meget af træets liv. Derfor vil træets farver og struktur variere, og knaster såvel som åretegninger vil give møblet naturlige aftegninger, som også er med til at gøre lige netop dit møbel helt unikt. Det er altså ikke en fejl i træet, men en del af charmen.

Rensning af dit fineret træmøbel

I forhold til rengøring af et fineret træmøbel er det samme fremgangsmetode for alle typer. Her bør du blot foretage en daglig hurtig rengøring med en opvredet klud i varmt vand. Brug ikke kemikalier eller rengøringsmidler til dit fineret træ. Hvad gælder reparation og genbehandling er det dog forskellige alt efter om det er olieret fineret træ eller lakeret fineret træ. Det skal du derfor først finde ud af.

  • Olieret fineret træ

    Finerede bordplader og overflade kan godt genbehandles. Det er en god ide at oliebehandle dit fineret træ med faste mellemrum, men det er vigtigt, at du er meget forsigtig, da fineren er meget tynd i forhold til når du arbejder med f.eks. et massivt plankebord.

  • Lakeret fineret træ

    En lakeret overflade kan du ikke reparere eller genbehandle, som du kan med en der er oliebehandlet. Det vil altså sige, at hvis det kommer ridser i denne type træ, så kan du ikke lige hurtigt fikse det og du vil blive nødt til at besøge et professionelt snedkerværksted, som kan gøre det for dig.

Gode råd til vedligeholdelse af dit fineret træmøbel

  • Når du skal aftørre møblet, så bør du bruge en klud der er opvredet med f.eks. opvaskemiddel. Du må aldrig bruge stærke rengøringsmidler eller kemikalier, når du aftørrer det fineret træmøbel.
  • Hvis det fineret træ udsættes for sol, så vil det ændre farve. For at sinke den proces anbefaler vi derfor, at dit fineret træmøbel placeres væk fra direkte sollys.
  • Er dit fineret træmøbel konstant udsat for en uensartet lyspåvirkning, så bør du vende møblet 180 grader på en jævnlig basis.

Vi håber, at denne lille guide hjalp dig, så du kan få glæde af dit nye fineret træmøbel i så lang tid som muligt.