Vedligeholdelse af plankebordHar du et stort flot plankebord stående derhjemme? Så er det naturligvis vigtigt, at du sørger for at vedligeholde det, så det kan fortsætte med at se lige så flot ud som det gør nu. Når plankebordet skal vedligeholdes, så er der nogle ting du skal tænke over, som f.eks. typen af plankebord og om det er overfladebehandlet.

Overvejer du at gå igang med at bygge dit eget plankebord, kan du med fordel læse vores guide du finder her.

Derfor har vi lavet denne guide, så du kan få fuldstændig styr på hvordan du skal vedligeholde dit plankebord. Læg mærke til, at denne guide er tiltænkt dig, som har et plankebord i massiv træ. Hvis dit bord er i finér, så er dette altså ikke den rigtige guide for dig.

Der er flere forskellige fordele ved at have et plankebord af massiv træ. Den primære fordel er, at du altid kan pudse det ned og give det ny olie, hvis det skulle have fået et hak eller er begyndt at se lidt brugt ud.

Til vedligeholdelsen af dit plankebord skal du bruge en række forskellige produkter, som f.eks. et plejemiddel til træ og træolie med voksforsegler. Vi har en række gode plejeprodukter i vores udvalg af det kvalitetsbevidste mærke Guardian Protection. Du kan se hele vores udvalg af plejemidler her.

I denne guide kan du finde:

 • Tips til den daglige rengøring af plankebordet
 • En skridt-for-skridt guide til vedligeholdelse af dit plankebord
 • En skridt-for-skridt guide til vedligeholdelse af et plankebord, som ikke er overfladebehandlet

Den daglige rengøring af plankebordet

Når vi snakker den daglige rengøring er et plankebord meget ligesom alle andre almindelige spiseborde. Tag en hårdt opvredet klud og og rengør bordet for skidt og støv efter behov. Hvis der er behov for noget lidt mere kraftig, så er det altid en god ide at holde dig til neutral natursæbe for at undgå at lave skader på træet.

Skulle der komme en helt umulig tusch-plet, som du ikke kan få af bordet, så er det bedre med en nedslibning af træet, da stærke rengøringsmidler kan resultere i slemme træskader.


Vedligeholdelse af dit massive plankebord

Når du køber et plankebord, så vil der følge en vejledning med, som producenten selv har lavet. Det er naturligvis en god ide, at læse denne guide og lægge den til side, da producenten vil vide præcis hvordan bordet skal behandles og vedligeholdes. 

Skulle du have mistet denne, så har vi her en skridt-for-skridt guide, som passer til stort set alle plankeborde. 

Trinvis vejledning:

 1. Først og fremmest bør du fjerne skidt, støv og andet fra overfladen med en hårdt opvredet klud. Det er vigtigt, at du sørger for at være meget grundig, så alt bliver fjernet. Efter dette lader du bordet tørre fuldstændig, det vil ca. tage 30 minutter.
 2. Næste skridt er at smøre plejeolie ud over bordet med en svamp og lade olien sidde i ca. 10 minutter. I løbet af denne tid vil olien hærde, så den må maksimalt sidde i 15 minutter. Her kan du med fordel bruge vores hvidpigmenteret olie af Guardian Protection eller ædeltræsolie af Guardian Protection, alt efter hvilken farve der passer bedst til dit bord.
 3. Efter de ca. 10 minutter er gået, tørrer du olien af bordet. Hvis du efter tørretiden kan se pletter rundt omkring på bordet, så skyldes det, at bordet enkelte steder har trukket mere olie end andre. Er det tilfældet, så påfører du ny olie og lader det trække i 2-4 minutter.
 4. Efter der ikke længere er pletter på bordet, er overfladen mættet, så det er nu tid til tørre bordet helt af med en tør bomuldsklud. Her skal du tage dig god tid og sørge for, at bordpladen bliver helt tør.
 5. Til sidst skal bordet blot stå og passe sig selv i ca. 12 timer, og derefter er det klar til brug.

Som tommelfingerregel er det en god ide, at sørge for at behandle et plankebord en gang hver tredje måned. Alternativt kan du bare holde øje med hvornår dit bord ser lidt brugt og trist ud. Det er også et godt tegn på, at det er tid til at vedligeholde det.


Vedligeholdelse af plankebord der ikke er overfladebehandlet

Hvis du lige har bygget eller købt et nyt plankebord, som ikke er blevet overfladebehandlet før, så er det altid en meget god ide, at få det gjort inden du tager det i brug. Det er nemlig meget vigtigt for at beskytte bordet mod mærker og skader.

Som det første bør du give bordets planker en god oliebehandling med en træolie der kan trænge ned i træet. Formålet med at gøre dette er, at træet bliver mættet af olien, hvilket gør, at det ikke tager imod spildt væske. Hvis ikke du har sørget for at mætte plankerne, så vil spildte væsker nemlig relativt nemt kunne efterlade mærker. Derefter er det en god ide, at behandle træet med en hærdende olie. Denne overfladespænding beskytter nemlig overfladen mod ridser, slid og mærker. Efter denne omgang vil bordet uden problemer kunne klare daglig brug.

Trinvis vejledning:

 1. Påfør træolie på en klud og smør den ud på bordoverfladen i et tykt lag. Olien skal altså ikke påføres direkte på plankerne. Du skal ikke spare på olien – påfør nok til at træet virkelig kan suge olie ind. Undervejs vil træet langsomt skifte farve, når det begynder at suge olien ind, så det bliver meget tydeligt, hvis der er steder der mangler olie. Her kan du med fordel bruge vores hvidpigmenteret olie af Guardian Protection eller ædeltræsolie af Guardian Protection, alt efter hvilken farve der passer bedst til dit bord.
 2. For at sørge for, at olien trænger dybt ind i træet skal du varme olien. Dette gør du nemmest med en føntørrer, hvor du langsomt bevæger dig fra den ene ende af bordet til den anden. Opvarmningen af olien gør det mere tyndtflydende, hvilket kombineret med at træet bliver mere modtageligt, gør, at olien trænger dybere ind.
 3. Efter olien er trængt godt ind i træet skal den hærde i mindst to timer, men gerne helt til næste dag. Herefter skal voksen påføres. Til dette kan du med fordel bruge træolie med voksforsegler af Guardian Protection.
 4. Trævoksen påføres med en tør og ren klud. Igen skal du påføre trævoksen med en klud og ikke direkte på træet. Smør voksen ud i et jævnt og tyndt lag.
 5. Efter voksen er påført skal du lade den hærde i mindst et par timer, men igen gerne helt til næste dag. Efter dette polerer du bordet med en tør og ren klud.
 6. Efter dette er bordet klar til at blive taget i brug.

Alt dette er kun nødvendigt, hvis plankebordet aldrig er blevet overfladebehandlet før. Når du efterfølgende skal vedligeholde bordet igen, så kan du blot følge den første skridt-for-skridt guide. 

Tip: Tænk over hvor du stiller dit plankebord
Selvom du har fuldstændig styr på pleje og vedligeholdelse af plankebordet, så vil en bordplade af massivt træ blive påvirket af omgivelserne. Når det gælder et plankebord af massiv træ er det derfor altid en god ide, at have det stående et sted hvor luftfugtighed og temperatur er stabil, og ikke svinger med vejr og årstid.

Relevante kategorier
Hvis du ikke allerede har et plankebord, kan det være at du er blevet inspireret af denne guide til at anskaffe dig et. Du kan med fordel prøve at se vores udvalg i følgende kategorier: