Sådan vedligeholder og rengøre du stofmøblerHar du lige købt et nyt stofmøbel, som du gerne vil sørge for at vedligeholde, så det holder i lang tid? Eller har du et stofmøbel du har haft i lang tid, som trænger til at bliver vasket? Så er du kommet til den hel rigtige artikel. Vi vil nemlig gå i dybden med hvordan du bedst muligt kan rense og vedligeholde dit stofmøbel. Stofmøbler er typisk meget behagelige møbler, som vi ligger og flyder i med nogle gode snacks, og derfor kan de også hurtigt trænge til en rensning. Det er dog ikke helt uden betydning hvordan man vælger at rense sine stofmøbler omend det er stofsofaer eller spisebordsstole; hvordan du griber den opgave an – det kommer vi ind på i denne artikel.

Læs videre, så du kan vedligeholde dit stofmøbel på så god en måde som muligt.

Vær opmærksom på stoffets slidstyrke

Noget af det der gør stofmøbler så populære er naturligvis, at de er meget behagelige at sidde i. Stof er blødt og giver en fantastisk komfort når man sidder på det. Den eneste ulempe der er ved stof er, at det kan blive slidt, hvilket kan give møblet et meget brugt look. Når du køber et stofmøbel, kan du derfor med fordel fokusere på hvor slidstærkt det er. Vi sælger kun møbler fra kvalitetsmærker og du kan derfor forvente en stærk slidstyrke på vores stofmøbler. Måden man typisk måler dette på er med Martindale og her har langt de fleste af vores møbler en Martindale score, som indikerer at møblet kan holde i lang tid selvom du bruger møblet meget på daglig basis.

Rengøringen afhænger af stoftypen?

Inden du begynder på at vaske eller pleje dit stofmøbel, så er det vigtigt, at du sætter dig ind i hvilket type tekstil der er tale om. Der findes nemlig mange forskellige typer, hvor nogle kan holde til rengøringsmidler og andre ikke kan holde til mere end en stønsuger. Ved de fleste stofmøbler kan du finde en lille seddel, som fortæller mere om hvilken type tekstil møblet har:

W: Står der ”W”, så må og bør du bruge vand til rensning af møblet.
S: Står der ”S”, så må du aldrig bruge andet end et rengøringsmiddel der er opløsningsmiddel-baseret.
SW: Står der ”SW”, så kan du enten bruge vand eller et opløsningsmiddel.
X: Hvis der i stedet er et ”X” på sedlen, så betyder det, at du ikke må bruge andet end en støvsuger til rengøring af stofmøblet.

Rensning af dit stofmøbel

Efter du har identificeret hvilket type stof der er på stofmøblet, så kan du begynde på at gøre møblet rent. Først og fremmest bør du forberede stofmøblet til en rengøring. Dette kan du gøre ved at tage en tør hvid klud eller et tørt hvidt håndklæde, som du fjerner indtørrede pletter med, fjerner gamle krummer og støv. Vælger du at bruge en børste, så pas på med at du ikke ved et uheld ridser stoffet.

Så er stofmøblet forberedt. Herefter kan du rense stoffet alt efter hvilken type stof der er tale om. Hvis det er et ”W” stof, så kan du altså give det en grundig rensning med vand. Er det et ”S” stof, så giv det en grundig vask med et rengøringsmiddel.

Gode råd til vedligeholdelse af dit stofmøbel

  1. Den første anbefaling vi vil give er, at du behandler dit nye stofmøbel med en tekstilimprægnering. Denne imprægnering danner et beskyttende lag på selve stoffet uden at det påvirker stofmøblets åndbarhed. Derudover gør imprægneringen også at stoffet bliver mindre modtageligt over for skidt og pletter.
  2. Gentag helst denne behandling 1-2 gange årligt, hvis du gerne vil opnå den bedst mulige beskyttelse.
  3. Foretag en ugentlig støvsugning med et godt møbelmundstykke.
  4. Hvis du er uheldig at spilde på dit stofmøbel, så få det vasket væk hurtigst muligt.
  5. Ikke-fedtholdige pletter kan du tørre af med en fugtig klud med en mild sæbe. Er det en fedtholdig plet kan du fjerne den med et pletfjerningsmiddel. Et godt råd er først at afprøve dette produkt på et sted på stofmøblet, som ikke er synligt, så du kan se om det giver uønsket resultater.
  6. Når du har med et stofmøbel at gøre, så bør du aldrig bruge kemikalier eller rengøringsmidler. Disse kan nemlig resultere i en uheldig misfarvning af stoffet.
  7. Hvis stofmøblet står i direkte sollys, så vil farven af stoffet med tiden aftage. Det er derfor et valg du skal tage om du er okay med det.

Vi håber, at denne lille guide hjalp dig, så du kan få glæde af dit nye stofmøbel i så lang tid som muligt.