Sådan vedligeholder og renser du træmøblerTræ er et naturligt og utroligt smukt materiale, som vi er meget glade for i den nordiske stil. Der er dog ikke nogen tvivl om, at det er vigtigt, at man sørger for at pleje og vedligeholde sit træmøbel, da det ellers kan komme til at se meget brugt ud. Har du lige købt et nyt træmøbel? Så er du kommet til det rigtige sted. I denne korte guide vil vi nemlig derfor gå i dybden med hvordan du på optimal vis behandler og vedligeholder dit træmøbel, så du kan få glæde af det i så lang tid som muligt fremadrettet.

Knaster, åretegninger og naturmateriale

Når du køber et møbel i ægte træ, så får du et helt unikt møbel, som der kun findes et enkelt af. Træets knaster vil f.eks. give dit træ naturlige aftegninger og derudover vil farve-variationer og åretegninger, for dit træmøbel, også være helt unikt. Et eksempel på dette kan være et plankebord.

Derudover er det vigtigt at huske på, at træ er et naturmateriale, hvilket også betyder at ting som mønstre og farver helt naturligt vil variere. Det er ikke en fejl, men en del af charmen, at møblet er helt unikt. Når du har dit træmøbel stående, så bør du gå efter en normal luftfugtighed. En for lav luftfugtighed vil nemlig få møblets plader til at trække sig sammen, hvilket kan resultere i skader og sprækker.

Rensning af dine træmøbler

Når du skal rense dit træmøbel, så kommer det meget an på hvilken type træ der er tale om. Det kan nemlig være forskellige hvordan rensningsprocessen lige er. Her kan du finde en fuld guide til rensning af: Massive træmøbler, sæbebehandlet træmøbler, oliebehandlet træmøbler og lakerede træmøbler.

 • Massive træmøbler

  I forhold til rensning af dit massive træmøbel er det meget simpelt. Her bør du blot bruge en blød og ren klud, som er hårdt opvredet i lunkent vand. Brug aldrig kemikalier eller rengøringsmidler på dit træmøbel.

  Vil du gerne forlænge levetiden så meget som muligt på dit massive træmøbel, så er det en god ide at give det en god behandling med en kvalitets plejemiddel til træ.

 • Sæbebehandlede og oliebehandlede træmøbler

  I forhold til rensning af dit sæbehandlede eller oliebehandlede træmøbel er det meget lige til. Her bør du blot bruge en blød og ren klud, som er hårdt opvredet i lunkent vand. Brug aldrig kemikalier eller rengøringsmidler på dit træmøbel.

  Du kan forlænge levetiden af dit træmøbel med meget ved at give det en god sæbebehandling. Fremgangsmetoden for en god sæbebehandling er:

  1. Med finkornet sandpapir eller en slibesvamp sliber du møblets træoverflade.
  2. Rengør herefter møblet med en klud der er opvredet med lunkent vand.
  3. Bland kogt vand med træsæbe, afkøl blandingen til normal stuetemperatur og påfør blandingen til træet.
  4. Vent 10 minutter.
  5. Rens og aftør møblet med en opvredet klud.
 • Lakerede træmøbler

  I forhold til rensning af dit lakerede træmøbel er det hurtigt og nemt. Her bør du blot bruge en blød og ren klud, som er hårdt opvredet i lunkent vand. Brug aldrig kemikalier eller rengøringsmidler på dit træmøbel.

  Følgende midler er gode til disse forskellige typer pletter:

  1. Kuglepen eller voksblyanter: Rensebenzin og derefter et mildt rengøringsmiddel
  2. Tyggegummi: Rensebenzin
  3. Kaffe eller te: Et mildt rengøringsmiddel
  4. Fedtstof eller olie: Rensebenzin eller et mildt rengøringsmiddel
  5. Rødvin eller juice: Mildt rengøringsmiddel

  Og husk på altid at vaske efter med lunkent, rent vand, så du får fjernet eventuelle rester fra sæben eller rensebenzinen.

  Gode råd til vedligeholdelse af dit træmøbel:

  1. Når du skal aftørre møblet, så bør du bruge en klud der er opvredet med f.eks. opvaskemiddel. Du må aldrig bruge stærke rengøringsmidler eller kemikalier, når du aftørrer træet.
  2. Hvis træet udsættes for sol, så vil det ændre farve. For at sinke den proces anbefaler vi derfor, at dit træmøbel placeres væk fra direkte sollys
  3. Er dit træmøbel konstant udsat for en uensartet lyspåvirkning, så bør du vende møblet 180 grader på en jævnlig basis
  4. Brug aldrig kemikalier eller ståluld på dine træmøbler, da det hurtigt kan skade træet utroligt meget

Du kan se vores træpleje og vedligeholdelses produkter her.

Vi håber, at denne lille guide hjalp dig, så du kan få glæde af dit nye træmøbel i så lang tid som muligt.