Der er ingen tvivl om at plankeborde er et kæmpe hit når det kommer til indretning. Først og fremmest, så kan et plankebord både købes færdigt og klart til at blive sat ind som spisebord, eller man kan designe det helt fra bunden. Derudover er det meget svært at finde to plankeborde der er helt ens, da der findes et utal af kombinationer og træsorter man kan bruge til at lave sit bord. Derudover vil der være et naturligt mønster i træet der kan være forskelligt, så det giver din indretning en unik og lidt mere rå kant. Et plankebord kan både være perfekt til indretning der er inspireret af industrielle tendenser, men det kan også bryde et rum op – især hvis man er til den mere moderne stil. Derudover passer det perfekt ind i en skandinavisk indretningsstil, da træet tilføjer lidt ”vild natur”. Kort sagt, så er et plankebord utrolig alsidigt møbel – og har ofte også en god størrelse der giver plads til gæster og middagsselskab uden nogen problemer.


1. Find det rette plankebord

Du har besluttet dig for at du gerne vil have et plankebord. Hvad er det næste trin så? Først skal du kigge på selve bordplanen, da dette vil være blikfanget og kan enten være diskret eller skabe blikfang i din indretning, afhængig af hvilken størrelse, farve og træsort du vælger. Her hos likehome.dk har vi et bredt udvalg af bordplade, så lad os tage et kig på nogle eksempler.

Pladen er af modellen Curve fra House of Sander

Pladen er af modellen Curve fra House of Sander

Den første bordplade vi har her, er en simpel klassiker. Pladen er af modellen Curve fra House of Sander og har en bredde på 72 cm og en længde på 110 cm. Pladen er lavet af lyst egetræ, og den fine, lyse farve gør det nemt at bruge bordet i flere indretningsstile og situationer. Dette plankebord har en størrelse der gør det oplagt at bruge til barbord eller sofabord. Det afhænger blot af hvilken type understel du vælger så bordet får den rette højde. Et hvidt understel giver et meget lyst og minimalistisk, nordisk look der kan få rummet til at lyse op, mens et mørkt stel skaber kontrast og giver mere fokus på bordet, og er en klassisk kombination. Det passer også godt ind hvis du ønsker et lidt mere råt, industrielt look da planken viser de naturlige nuancer af træet.

Selvom denne model, eller andre plankeborde, måske har størrelse eller anbefales til at være sofabord eller barbord, så kan det stadig fungere hvis du ønsker et mindre spisebord – enten på grund af plads eller fordi I kun er to personer. Du kan vælge at bruge to plader og sætte dem sammen for at give mere bredde. Derudover vil plankeborde i denne størrelse også være fine som skriveborde, da det ikke bliver overdrevet bredt, men hvor man både kan have bøger og computer foran sig. Alt du skal gøre for at få et lille spisebord eller et skrivebord, er blot at købe et understel med der har den rette højde.

Du behøver dog ikke at begrænse dig til lyse bordplader. Det næste produkt vi kan fremhæve, er også fra samme Curve kollektion, men denne plade hedder ”Curve wave”.

På billedet vises bordplade til plankebord. Varianten der vises er Curve Wave i mørk natur.

På billedet vises bordplade til plankebord. Varianten der vises er Curve Wave i mørk natur. Se alle bordplader her.

Som det vises på ovenstående billede, er plankebordet lavet af mørkt egetræ, som giver en endnu mere rustik følelse. Derudover passer farven perfekt ind i de fleste hjem da den nemt kan blende ind – men i modsætning til den lyse plade, så vil bordet her fungere som et lidt mere af et råt, industrielt blikfang hvis man sætter bordet ind i et lyst, minimalistisk hjem. Hvis du kan lide den nordiske stil, så vil et plankebord i mørkt, naturligt egetræ være en fremragende tilføjelse. Det giver et strejf af ”vild natur” som er karakteristisk for stilen og er utrolig fremme lige nu da det er tidsløst. Der er trods alt en grund til at skandinavisk mode er på alles læber i hele verden.

Dette Curve Wave bord fås dog også i alle tre farver – så både mørkt natur, lys natur og bare ”natur” som er den helt klassiske, gyldne træfarve. Den sidste farve har en varm tone og kan være en fantastisk tilføjelse i et rum, men her skal man også være opmærksom på lyskilder, samt farver på vægge og gulv, så bordet ikke virker alt for tungt og gammeldags (medmindre man selvfølgelig går efter dét look!).

Mens den anden Curve model kun kom i en størrelse, så findes Curve wave her i flere størrelser, så du kan lave præcis det plankebord der passer bedst i dit hjem. Den mindste har en størrelse på 95 x 180 cm, så er der en mellemstørrelse på 95 x 200 og den store på 95 x 240. Her skal du tænke over hvor mange gæster du gerne vil have plads til rundt om bordet, og hvor stor rummet er så der er nok plads til bord og stole. Som du kan se på billedet, består bordpladen i princippet af to planker der er sat tæt sammen. Dette er fin lille detalje og gør bordet mere interessant end hvis det bare var en enkelt, flad planke. Derudover forstyrrer det heller ikke bordets funktion – det vil altså sige at du ikke kommer til at have besvær med at balancere tallerkener, gryder, glas og andet på bordet og undgå huller eller riller. Så længe du bare husker på opdelingen i midten, får du ingen problemer.

Udover vores klassiske plankeborde i rektangulær form, så henter vi også andre varianter hjem fra House of Sander. Det er også muligt at skaffe sig en rund bordplade i både natur, mørkt og lyst træ, hvilket egner sig perfekt som et barbord eller et mindre sofabord. Derudover er der også mulighed for at få ekstra tilbehør til dit plankebord, såsom en keramisk plade der kan forhindre at dit træ får varmeskader eller lignende.

Træsorter og miljøhensyn

Nu har du forhåbentligt fået et par gode ideer til hvilke muligheder du har når det kommer til forskellige farver og størrelser af dit plankebord. Derudover har vi også udforsket de forskellige anvendelsesmuligheder du har (spisebord, sofabord, barbord, skrivebord, osv.) og hvordan de kan passe ind i forskellige indretningsstile. Det er dog også en god idé at kigge på hvilke træsorter du kan vælge i mellem. Valg af træsort er vigtigt, da det kan afgøre hvordan bordet bedst skal plejes og hvordan selve træet og planken ser ud, for hver sort har sine egne unikke træk.
Nogle af de mest populære træsorter når det gælder borde, og som vi også har et udvalg af i vores shop er som følgende.

 

 • Akacietræ
  Akacietræ er enormt populært. Vi har en masse møbler, både borde og stole, der er lavet af akacie og det er også et hyppigt valg når det gælder møbler der skal stå udenfor. Det er fordi at akacietræ er meget hårdt, men dermed også ret modstandsdygtigt. Man kan også slippe afsted med relativt nem og sjælden vedligeholdelse, så længe du passer på det – hvis du f.eks. laver et plankebord der skal stå udenfor, så er det vigtigt at det står inde i et skur eller lignende om vinteren hvor du ikke bruger det. Naturligt akacietræ har en lækker, gylden men stadig mørk farve, men dette kan også variere alt efter hvordan træet er behandlet.
 • Ask
  Ask er også ret tung og hård i sin struktur, men alligevel har træet en god bøjelig der gør sorten meget nemmere at arbejde med. Selve træet har en meget fin og lys naturlig farve som passer perfekt ind i de fleste hjem, selv uden farvende behandlinger. Dog kan plankeborde lavet af ask risikere at minde lidt om gulvplanker, da træets struktur er så fint struktureret med flere små, delikate riller.
 • Bøgetræ
  Den gode, velkendte danske bøg er en velkendt træsort at bruge til forskellige slags møbler. Bøg er en ret hård trætype at arbejde med i starten, men du skal dog også være opmærksom på at træet kan ændre sig over tid – miste sin ”dimensionelle stabilitet”, hvilket betyder at dit plankebord måske ikke har præcis samme form som da du først samlede det. Dette skal derfor være en del af dine overvejelser når du vælger træsort til dit plankebord.Det kan både være en ulempe, hvis du ønsker at dit plankebord bevarer præcis den samme form og ikke vil risikere at skulle lave ekstra vedligehold og andre former for behandlinger for at begrænse det. På den anden side, kan det også være en fordel at træet ændres en smule – det giver et særligt, unikt træk ved bordet og sikrer at du ikke har præcis det samme bord som alle andre. Hvis du gerne vil have at dit bord skiller sig lidt ud, så er det derfor et oplagt valg. Hvis plankebordet ender med at få f.eks. fiberrejsning eller lignende, så kan være en god idé at slibe det.
 • Egetræ
  Møbler og andre produkter i egetræ kan være en lidt dyrere mulighed end andre træsorter, men det er uden tvivl også et populært valg. Egetræsmøbler er klassiske og eftertragtede, både på grund af deres robusthed og holdbarhed, men også fordi de ser flotte ud, selv efter mange år. Vores plankeborde er i egetræ da vi ønsker at gøre det nemt at få et godt resultat med dit plankebord uden at gå på kompromis med kvaliteten. Som trætype er egetræ ret hård og solid, hvilket giver stærke og tunge planker. Du får derfor et bord med en god tyngde som er slidstærkt og står utrolig flot.

 

Miljøansvarlig træ

Endelig, så skal du selvfølgelig også sikre dig at træet er produceret under ordentlige forhold. Måske er du ikke den helt store klimatosse, men det er vigtigt at passe på skovene så man også er sikret kvalitetstræ og et godt økosystem i skovene i fremtiden. Det er noget vi prioriterer højt her hos Likehome.dk. Det er også derfor vi har sørget for at alle vores plankeborde (og andre produkter af træ for den sags skyld) er lavet af certificeret godkendt træ.

Se hele udvalget af bordplader til plankeborde lige her.


2. Find det rette understel til plankebordet

Du er nu igennem den mest tidskrævende del af processen. Du har fundet af hvilken størrelse plankebord du skal bruge, hvad bordet skal bruges til, hvilken farve det skal være samt hvilken træsort du foretrækker. Det betyder at du nu skal vælge understellet der skal udgøre støtten og bordbenene for bordet. Hos os kommer understellet og selve plankebordet nemlig hvert for sig, så du nemt selv kan vælge præcis den kombination du ønsker. Vi har en række billeder af plankebordene med understel inde på produktsiderne så du kan få en idé om hvordan bordet vil se ud med understel.

Først og fremmest så skal du beslutte dig for hvilken farve understellet skal være. Det som vi har hos likehome.dk, og som vi også anser for at være det sikre og tidsløse valg, det er naturligvis sort stel. Det giver en moderne kontrast til lyse bordplader og underbygger et lidt råt og ”vild natur”-udtryk for nogle af de mørkere bordplader.
Lad os tage et kig på nogle af de modeller vi har.

Stel til plankeborde. På billedet vises varianten, Corner.

Stel til plankeborde. På billedet vises varianten, Corner. Se alle understel til plankeborde lige her.

Disse Corner bordben er den mest almindelige løsning vi har til plankeborde. Det er simpelt, minimalistisk og holdbart. Bordbenene sidder sammen takket være en tværgående plade, og derudover skråner benene også en anelse ud, hvilket både giver bedre stabilitet af bordet, men også tilføjer lidt ekstra til designet frem for bordben der bare er helt lige. Bordbenene er lavet af jern, der giver vægt og god holdbarhed. Derudover kan man også nemmere få stole ind i bordenderne uden de store problemer. Hvis man ønsker ekstra stabilitet eller et lille twist på designet, så fås denne model også med en nedre tværgående stang, en såkaldt A-form.

Hvis man går efter et plankebord med et lidt mere moderne præg, så er Trapez formen oplagt:

Understellet, Trapez er en af de mest sælgende understel.

Understellet, Trapez er en af de mest sælgende understel. Se flere detaljer her.

Trapez modellen består af en øvre tværgående stang, to bordben der skråner en anelse ud, og så en nedre tværgående stang. Det er super for stabilitet og ser lidt mere moderne ud, hvilket kan være en god kontrast hvis du har et meget råt og naturligt bord. Derudover er der stadig plads til at hvile fødderne mellem bordbenene hvis du skal bruge siddepladser ved bordenderne.
Udover at vi har en række stel der er lavet til at bygge et plankebord, så har vi også kortere versioner som giver dig mulighed for f.eks. at lave et sofabord eller lignende:

X-formet understel til sofabord

X-formet understel til sofabord. Se alle understel til sofaborde lige her.

Dette understel er X-formet som giver et klassisk men langt fra kedeligt element til sofabordet. Udover X-formen, har vi også bordben med omvendt V-form, og naturligvis de klassiske og minimalistiske enkelte og lige bordben, der skråner en anelse for øget stabilitet.

Du skal derfor ikke bekymre dig om stellet når du vælger bordplade, men kan trygt mikse på kryds og tværs. Det samme gør sig også gældende hvis du gerne vil have et barbord, da vi også tilbyder et fint stel til dette med fire ben der tværgående afstivere, så du er sikker på at få et helt solidt barbord. Kun fantasien sætter grænser når det gælder form og materiale af selve bordplanen, så det er nemt at lave sit eget unikke bord.

Se hele udvalget af stel til plankeborde og sofaborde lige her.


3. Behandl bordet med det rette plejemiddel

Hvordan skal jeg vedligeholde mit bord? Det er et spørgsmål vi hører rigtig tit, og det kan også virke en smule uoverskueligt. Det er dog vigtigt at sætte sig ind i pasning og pleje af dit nye plankebord hvis du gerne vil have at bordet holder i mange år fremover og stadig ser lige så godt ud til den tid. Her hos likehome.dk har vi forsøgt at gøre det nemmere ved at samle en række plejeprodukter beregnet til træ som kan klare flere forskellige opgaver på én gang. Vores udvalgte mærke, nemlig Guardian Protection, er et dansk mærke og flaskerne indeholder typisk mellem 400 og 600 ml olie.

Træolie med voksforsegler

Denne olie er en ægte multitasker. Vores olie fra Guardian kan bruges på både ubehandlet og olieret træ. Olien beskytter træet mod udtørring så det bevarer sit flotte, naturlige look. Derudover gør det også træet vandafvisende og efterlader en silkeagtig, mat glans. Vandafvisningen er nyttig hvis der tit bliver spildt på dit bord og du gerne vil undgå f.eks. større farveskader eller lignende. Derudover kan bordet efter behandling også få en anelse mørkere farve, især hvis træet f.eks. er ret lyst og tørt inden behandling.

 

 • Ædeltræsolie
  Hvis du vælger et plankebord i en af vores modeller af egetræ, eller andre hårde træsorter (herunder ask, bøg, teak og lignende) så er det oplagt at vælge denne olie. Det gode ved denne ædeltræsolie er, at den er fri for terpentin og indeholder kun de mest rene og fine olier. Olien gør træet mere vandafvisende og beskytter træet mod udtørring. Guardians olie er godkendt til indeklima, men hvis du vælger andre olier til f.eks. et spisebord, så tjek at de er godkendt til indendørs anvendelse. Derudover kan brug af olie igen give træet en anelse mørkere nuance.
 • Hvid- eller sortpigmenteret olie
  Disse er såkaldte ”farvede olier”. Hvis du har ubehandlet træ og ønsker det lysere, eller har en bordplade der allerede er behandlet og bare skal vedligeholdes, så kan du behandle det med den hvidpigmenterede olie så træet bibeholder sin fine, lyse farve, eller bliver lidt lysere. Det samme gør sig gældende for den sortpigmenterede olie som kan bruges til enten at vedligeholde træ der allerede er behandlet med olien, eller til ubehandlet træ som du ønsker skal have en mørkere nuance. Fælles for begge olier fra Guardian er, at de ikke indeholder nogen opløsningsmidler og så virker de vandafvisende samt forhindrer træet i at tørre ud.

 

Derudover er der også et par andre ting du kan gøre for at vedligeholde og rengøre dit bord. Vores plankeborde er lavet af egetræ, og disse står især bedst når du sæbebehandler det – det vil altså sige vand, sæbespåner og lidt knofedt. Pas dog på med ikke at bruge overdrevet med sæbespåner medmindre du gerne vil have at træet bliver lidt mørkere. Vrid en klud op i blandingen og tør træet af i retning af træets årer. Den samme behandling kan også bruges hvis du har træmøbler af bøg eller ask. Til daglig eller hurtig rengøring er det fint at tørre støv af med en klud.
For andre træsorter, såsom akacietræ, så har de godt af en årlig rengøring ved brug af enten sæbe eller anden form for rensende middel til træ, og så afslutte med en oliebehandling så træet står flot og fugtet. Husk også at fjerne overskydende olie efter 10-15 minutter.

Derudover kan det også være at bordet skal slibes på et tidspunkt hvis der f.eks. kommer fiberrejsning, rifter eller andet. Dette kan virkelig give nyt liv til et bord som ellers kan have stået glansløst og trist. En slibning og muligvis behandling med en hvidpigmenteret eller sortpigmenteret olie kan næsten give fornemmelsen af at have fået et helt nyt møbel. Så længe du passer godt på dit bord, så er du garanteret et flot og holdbart møbel i mange år fremover.

Vi håber at du har kunnet bruge vores guide til at købe plankebord. Et plankebord er ikke blot en tidsløs og flot tilføjelse til dit hjem, det er også enormt populært, og du har masser af mulighed for at sætte dit eget præg på møblet så det passer til netop din stil. Hvis du har andre spørgsmål angående vores produkter eller hvordan du vedligeholder dit plankebord, så er du velkommen til at kontakte vores kundeservice. Vi gør vores bedste for at svare så hurtigt som muligt så du kan komme i gang med at designe dit nye plankebord.

Alle plejemilder kan købes lige her.